Over ons

Sylvia Veldkamp

Oprichtster van Gallimaufry, muzikant, straatartiest, poppenspeelster, instructrice zwaardvechten

Sylvia Veldkamp

Ik ben al jaren beroepsmatig middeleeuws bezig, via middeleeuwse winkel en middeleeuwse markten. Zo ben ik in aanraking gekomen met de middeleeuwse draailier. Op latere leeftijd hiermee begonnen, zonder noemenswaardige achtergrond in muziek (een jaartje poging tot gitaarspelen gedaan), bleek ik hiervoor wél talent te hebben:) en werd het een echte passie. Na eerst privéles, werden er daarna vele cursussen in binnen- en buitenland gevolgd bij de “groten” op draailiergebied. Begonnen als solist met optredens op middeleeuwse evenementen, onder de naam “Baldelier”, kwamen er al spoedig mensen bij: Peregrijn en Richard, wat het spelen van de middeleeuwse muziek nog veel leuker maakte. 

Gallimaufry was geboren. 

Ik houd van vele stijlen van muziek: middeleeuwse muziek, folk, ambient, klassiek, rock en metal, en speel die muziek dan ook allemaal op de draailier. Privé doe ik samen met Peregrijn en een jazzgitarist alweer enkele jaren elke maand een middag improvisatie muziek. Als ik mensen tijdens onze optredens zie meebewegen of dansen op onze muziek wordt ik helemaal blij!

Ik en Peregrijn zijn al meer dan 15 jaar middeleeuwse zwaardvechters, lid van een zwaardvechtschool en tot enkele jaren terug ook als reenactors bij veldslagen op middeleeuwse evenementen. Met deze achtergrond was ook het geven van zwaardvechtworkshops op middeleeuwse evenementen een logische stap.

Tijdens een uitermate saaie markt waarbij het enige vermaak kletsen met de bevriende buurman standhouder (verhalenverteller Marinus) was, is het idee tot samenwerken ontstaan. Dit heeft geleid tot diverse projecten op het gebied van straattheater en in een later stadium is daar ook nog eens poppenkast bij gekomen. 

Ik lees graag en heb meters aan boeken over de middeleeuwen en latere perioden. Ik vind het leuk om alle activiteiten, ook al worden ze op een hele ludieke manier gebracht, een sterke historische basis te geven. 

Peregrijn van den Berg

Muzikant , straatartiest , poppenspeler en instructeur zwaardvechtworkshops en andere demonstraties

Peregrijn van den Berg

Ik ben al heel lang beroepsmatig bezig met de Middeleeuwen door een winkel, Middeleeuwse evenementen en middeleeuwse educatie op scholen.  Ik beoefen al 20 jaar middeleeuws zwaardvechten en vindt het leuk om andere mensen dit te leren en natuurlijk ook over de historisch aspecten.

Als muzikant ben ik op de grote trommel actief, ook wel bekend als Davul. Ben begonnen met een kleine historisch gemaakte trommel, maar toen ik middeleeuwse muziek ging spelen met Sylvia, die al snel een krachtige draailier met veel snaren bespeelde, had ik behoefte aan een trommel die daar waardig aan is. Daarna met Richard in ons midden, die o.a. goed is met zijn vele noten op de mandoline , ben ik ook begonnen met heel veel leuke kleinere percussie instrumenten en natuurlijk ook in de middeleeuwse sfeer. En toen kwam er een heeeele grote middeleeuwse trom om op te hangen samen met diverse gongen. Ik heb inmiddels ook al heel veel verschillende stokken omdat ik vind dat bij elk nummer een andere klank past. Ik vind het heerlijk om naast middeleeuwse muziek ook steeds meer andere historisch muziek te spelen.

Met de poppen een verhaal spelen geeft ook heel veel voldoening. En ik heb in de poppenkast, achter de schermen, al heel veel lol gehad.

Niemand kan dat zien, maar met Sylvia en Marinus samen werken achter de schermen is veel plezier onder elkaar! Straattheater, vooral met onze middeleeuwse instrumenten erbij is ook heerlijk om te doen!

Richard van der Linden

Muzikant bij Compagnie Gallimaufry

Muziek spelen is voor mij begonnen na het ontdekken van hard rock bands zoals Deep Purple. Ik begon met gitaarspelen en heb sindsdien altijd wel in één of meerdere bands gespeeld. Hierbij heb ik o.a. studio-ervaring opgedaan met eigen werk, daarnaast heb ik een tijdlang gitaarles gegeven. Momenteel ben ik naast Compagnie Gallimaufry actief als gitarist bij de prog metal band Cirrha Niva. 

Behalve naar metal en hard rock muziek luister ik veel naar folk, klassieke muziek en natuurlijk middeleeuwse muziek. Bij het graven naar deze muziek ben ik andere instrumenten op gaan pakken, meer middeleeuwse instrumenten, waaronder cither, mandoline, doedelzak en draailier. Met de ambities om zelf middeleeuwse muziek in een band te spelen, plus een voorliefde voor de middeleeuwen in het algemeen ben ik bij Compagnie Gallimaufry terechtgekomen. Met gedeelde interesses en ideeën hadden we dan ook meteen een klik. Als snarenplukker binnen de band is de cisther mijn hoofdinstrument. 

Andere interesses en hobby’s zijn o.a. middeleeuws zwaardvechten, houtbewerken, mountainbiken. Daarnaast ben ik graag met techniek bezig en werk ik als werktuigbouwkundig engineer.

Marinus Kalkman

Marinus Kalkman

Ik ben Marinus Kalkman en vertel al meer dan twintig jaar verhalen. 

Allerlei verhalen. 

Verhalen voor grote mensen, verhalen voor kinderen, verhalen voor speciale doelgroepen.

En behalve heel moderne verhalen, natuurlijk ook veel  historische verhalen.

Regelmatig ben ik te beluisteren op grote historische festivals, feesten, conferenties, trainingen, herdenkingen en scholen. 

Daarnaast werk ik regelmatig samen met Compagnie Gallimaufry

Naast de ‘Inquisitie’ en ‘Van den Vos Reynaerde’ zijn we vaak te vinden op festivals met  ‘Poppentheater Gallimaufry’, dat voor jong én oud verhalen speelt die misschien best gebeurd zouden kunnen zijn.

Meer weten? Kijk op: www.historyteller.nl